1. Windows Ink werkruimte
Je gaat het interactieve scherm (digibord of beamer) gebruiken. Deze handleiding helpt je op weg met de basisfuncties van de interactieve mogelijkheden van Windows 11. We beginnen met de mogelijkheden van de Windows Ink werkruimte.
De Windows Ink werkruimte vind je op iedere Windows 11 PC. De Windows Ink-werkruimte wordt rechts onderin de taakbalk weergegeven (hierboven met blauw gearceerd). In de Windows Ink-werkruimte vind je een aantal functies waaronder: het whiteboard en volledig schermknipsel. Hieronder behandelen we de mogelijkheden.
*Is het pennetje op de taakbalk niet zichtbaar? Het kan zijn dat deze functie uitgeschakeld is. Klik met de rechtermuisknop op de taakbalk. Klik vervolgens op: knop Windows Ink-werkruimte weergeven.
1.1 Microsoft whiteboard
Het Microsoft Whiteboard is een digitaal whiteboard. In dit programma maak je net als op een normaal whiteboard aantekeningen, maar dan digitaal. Dit digitale whiteboard is vervolgens gemakkelijk te delen met anderen.
Om gebruik te maken van het Microsoft Whiteboard heb je een Microsoft-account nodig. Wanneer je nog geen account hebt, kun je er gemakkelijk en gratis één aanmaken. Vanaf dit account worden de aantekeningen verstuurd/opgeslagen.
Wanneer je het Microsoft Whiteboard opent, vind je links bovenaan het whiteboard de werkbalk. Hieronder zijn de verschillende functies van de werkbalk aangegeven.
*Is het Microsoft whiteboard niet zichtbaar? Het Microsoft Whiteboard is ook als App te downloaden is in de Apple store, Google Play store en Microsoft Store (voor tablet, laptop en smartphone). Je kunt het Microsoft whiteboard vastzetten aan de taakbalk.
1.2 Schrijffuncties
Klik op de pen en er verschijnen verschillende pennetjes bovenin het whiteboard. Deze kan je naar wens (kleur & dikte) instellen; klik 2 x op het pennetje om te wijzigen. Ook vind je hier een stift om te arceren, een gum en een lasso-tool om stukken te kopiëren, verwijderen of weg te slepen .Wanneer de pennetjes te zien zijn, kan je schrijven in het digitale whiteboard. Wil je de schrijffunctie verlaten om bijvoorbeeld te zoomen of te selecteren? Druk dan op het kruisje rechts in de toolbalk.
1.3 Een afbeelding toevoegen
Het is mogelijk om afbeeldingen aan het digitale whiteboard toe te voegen. Klik op ‘Afbeeldingen’ links in de toolbalk van het whiteboard of op de rechtermuisknop in het whiteboard en vervolgens op ‘Afbeelding toevoegen’. Hier kan je zoeken naar een afbeelding die op de PC of in de cloud is opgeslagen.
Klik vervolgens op de afbeelding om deze bijvoorbeeld te kopiëren of te schalen.
1.4 Een notitie toevoegen
Wanneer er een notitie aan het whiteboard wordt toegevoegd, wordt het mogelijk om hierin te schrijven. Deze notities kunnen uitsluitend getypt worden.
Notities zijn van kleur te veranderen, zodat er een onderscheid gemaakt kan worden tussen bijvoorbeeld verschillende onderwerpen/personen. Daarnaast kun je notities, net als afbeeldingen, liken, schalen en verplaatsen.
1.5 Overige functies
Onder het plusje vind je de overige functies. Hier kan je onder andere:
- Tekst toevoegen
- Vormen toevoegen
- Reacties toevoegen
- Documenten toevoegen
- Sjablonen toevoegen
Met het sjabloon kan je je whiteboard inrichten voor o.a. een brainstormsessie, een SWOT analyse of voor projectplanning.
1.6 De instellingen
Rechtsboven vind je de instellingen van het Microsoft Whiteboard (blauw gearceerd).
Hier kan je o.a. het whiteboard opslaan, handgeschreven vormen automatisch verbeteren of de achtergrond opmaken. Klik op de rood gearceerde button, hiermee kan je een koppeling versturen om dit whiteboard direct te delen. Het is nu mogelijk om samen in één whiteboard te werken, vanaf verschillende apparaten, overal ter wereld
Activeer voor het gebruiksgemak het ‘handgeschreven vormen automatisch verbeteren’. Teken snel een object als een vierkant, driehoek of cirkel, de functie zorgt automatisch voor een strak object.
Onder exporteren kan je je aantekeningen opslaan als .PNG of .SVG bestand.
Onder de instellingen heb je verder de mogelijkheid om de achtergrond op te maken. Hier kan je kiezen voor een andere kleur of een andere rasterachtergrond. Zo heb je de keuze uit o.a. stip, vierkant, grafiek, ruit, brede regel en smalle regel.
1.7 Whiteboards bij de hand
Al je whiteboards worden opgeslagen in je eigen account. Wanneer je de Microsoft Whiteboard App op een ander device installeert en je logt in met je account, vind je hier je digitale aantekeningen. Je kunt een nieuw whiteboard toevoegen of een eerder gemaakt whiteboard laden met geel gearceerde knop linksboven. Ook kun je hier een naam aan het nu naamloze whiteboard geven.
2. Volledig scherm-knipsel
Met de schermaantekening maak je een afbeelding van het beeld dat op dat moment op de pc zichtbaar is; bijvoorbeeld voor het maken van aantekeningen over een beveiligde omgeving.
Op het schermknipsel maak je op dezelfde manier aantekeningen als bij het whiteboard, zo heb je een pen functie, een potloodfunctie en een arceer functie. Ook is het mogelijk om deze aantekeningen op te slaan of direct via de e-mail te versturen.
3. Aantekeningen in PDF's
Wil je aantekeningen maken over een online PDF? Open een PDF via verkennen. Deze wordt automatisch geopend in de Microsoft Egde browser. Rechts bovenin de web browser vind je een pennetje met het kopje tekenen (geel gearceerd). Wanneer je hierop klikt kun je meteen over de PDF heen tekenen. Wanneer je op het kopje ‘tekst toevoegen’ klikt, opent er een toolbalkje waarin je tekst kan toevoegen en aanpassen.
Wordt er een touchscreen gebruikt zonder actieve pen, dan is het belangrijk dat de functie ‘met vinger schrijven’ is ingeschakeld.
De volledige pagina inclusief alle aantekeningen verzend je eenvoudig via bijvoorbeeld e-mail, Skype of OneNote. Je kunt de aantekening ook opslaan op de pc.
4. Draadloos delen
Met de ingebouwde PC is het mogelijk om draadloos het beeld van je device naar het grote scherm te streamen. Wanneer je een verbinding wilt maken, moet je op het touchscreen op de onderstaande (blauw gearceerde) knop klikken.
Om een draadloze verbinding mogelijk te maken moet het device waarmee een verbinding gemaakt zal worden beschikken over een Wi-Fi ontvanger. Deze moet tevens zijn ingeschakeld en een verbinding maken met hetzelfde netwerk als het touchscreen.
4.1 Verbinden met Windows
Wil je het beeld van je Windows laptop/computer streamen naar het grote scherm? Klik dan de combinatietoets ”Windows-teken + K” in op je toetsenbord. Rechts onderin de taakbalk op het actiecentrum vouwt een menu zoals hieronder uit.
Kies vervolgens voor ‘Newcandle draadloos’ om verbinding te maken. Het beeld van je computer of laptop verschijnt nu op het grote scherm.
Wanneer je ook nog de bediening van de verbonden computer via het touchscreen wilt overnemen, druk je vervolgens op ‘invoer via muis, toetsenbord, aanraking en pen vanaf dit apparaat toestaan.
*Is deze knop niet zichtbaar druk dan op ‘uitvouwen’.
4.2 Verbinden met iOS
Het draadloos verbinden met een iPhone of iPad is tevens mogelijk, dit gaat als volgt:
- Voor de iPhone of iPad maak je eerst een verbinding met hetzelfde Wifi netwerk als waar de ingebouwde PC mee verbonden is.
- Open het actiecentrum – Slide je met je vinger van beneden naar boven voor iPhones t/m de iPhone 8 en van rechtsboven naar het midden vanaf de iPhone X.
- Klik vervolgens op Newcandle draadloos om verbinding te maken. Het beeld van je telefoon of tablet verschijnt nu op het grote scherm.
4.3 Verbinden met MacBook
Het draadloos verbinden met een Macbook is tevens mogelijk, dit gaat als volgt:
- Voor de Macbook is het noodzakelijk dat je met hetzelfde Wifi-netwerk bent verbonden als de ingebouwde PC van het touchscreen.
- Open het kopje Airplay, zet deze op ON
- Klik vervolgens op Newcandle draadloos om verbinding te maken. Het beeld van Macbook verschijnt nu op het grote scherm.
4.4 Verbinden met Android
Wil je het beeld van je Android smartphone of tablet streamen naar het grote scherm? Android beschikt niet over een universele manier of naam om draadloos verbinding te maken. Hieronder laten we daarom de meeste benamingen zien.
Maak verbinding met hetzelfde Wifi netwerk als waar het grote scherm mee verbonden is. Slide met je vinger van boven naar beneden (in één vloeiende beweging). Kies voor Castview / Casten / Miracast / Smartview etc. Maak verbinding met Newcandle draadloos. Het beeld van je telefoon of tablet verschijnt nu op het grote scherm.
Is het ‘casten’ niet beschikbaar op je Android device? Download de App ‘ScreenMirror’. Klik op Newcandle draadloos om verbinding te maken. Het beeld van je telefoon of tablet verschijnt nu op het grote scherm.